30.05.2012 г.

Гробницата на Дромихет

Не спирам да се питам защо в България се получава така, че стойностните ни неща, остават винаги извън "светлините на прожекторите". Рекламираме наляво и надясно циментираната си брегова линия и всички заведения, накацали по нея, а културно-историческите ни ценности, имащи честта дори да са под егидата на ЮНЕСКО, например, не се и споменават. 
Бием път до съседните страни, за да се дивим на останки от колонади и храмове, а дори не знаем, че тук си имаме гробница на гетски владетел, която не е по-малко впечатляваща. 
Не се знае къде точно се къса нишката, но е ясно, че сами сме си виновни за това- като се започне от лошия път до там и се приключи със забраната за снимки отвътре. Ще оставя тези подробности настрана, да се разходим до Свещари.


източник:Археологията днес

Свещарската гробница се намира в Североизточна България, близо до гр. Разград. Отвън по нищо не подсказва, че има някаква забележителност, по-скоро напомня на бункер или запечатана мина. 


Източник
Да, ама не. Вратата е херметически затворена, отваря се с дистанционно, а още с първата крачка гидът задължава всички да сложат на краката си калцуни. Навлиза се в коридор от черен мрамор, а  денонощно работещ климатик поддържа необходимата постоянна температура. 

Открита е по време на разкопките на голямата Гинина могила през есента на 1982г. и само две години по-късно вече е включена в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Състои се от три камери с правоъгълна форма и сводове, които я отличават от познатите до сега тракийски гробници. От предверието се навлиза в централната гробна камера и едно по-малко странично помещение. Стените са изградени от големи, гладки каменни блокове от мек варовик, като любопитното е, че не е използвана никаква замаска помежду им.


източник: http://bulgariatravel.org
В гробната камера са открити две легла - едното се счита, че принадлежи на гетския владетел Дромихет, а другото е било предназначено за негова съпруга / наложница. Открити са костите на пет коня, които са посечени, за да следват господаря си. Всички погребални дарове и богатства са били разграбени много преди разкопките.
Над гробното легло на владетеля е изрисувана сцена на хероизация- видимо обожествяване на починалия. Представлява детайлна рисунка на конник, който, придружаван от своите слуги, се отправя към отвъдния свят, а срещу него стои богиня, даряваща го със златен венец.


Цялата сцена е скицирана в черно и тъмно синьо, а само на места леко е акцентирана с червена боя. По това може да се съди, че царят е починал внезапно и художникът не е успял да я довърши напълно.



Свещарската гробница е уникална и поради това, че освен рисунките, притежава и оригинална скулптурна украса. В интериора на главната камера е разположен фриз от десет женски фигури, с вдигнати към тавана ръце. Всички са високи 1,20м. и са изработени  от мек жълто-бял варовик . Това, което ги отличава една от друга е, че всяка една от тях е с различни черти на лицето. Косите, очите и някои детайли от дрехите са оцветени в жълто, тъмнокафяво, синьо, червено и лилаво.

източник: Wikipedia

Позата на женските фигури се счита за ритуална, а не просто с цел    колонада, подпираща тавана. Доказателство за това са фигурите в ъглите на камерата - те се отличават от останалите по това, че при тях едната ръка се намира до тялото.


В целия район около Свещари, в продължение на 2 км. са запазени 26 могили, поради което е обявен за археологически резерват. Самата гробница е част от комплекса "Сборяново", разполагащ с общо 139 археологически и културни паметника. Ако имате път натам- заслужава си да се види!



*Използвана е информация предимно от материали на Мария Чичикова от БАН, участвала в разкопките през 1982г. 


Няма коментари: