22.05.2012 г.

Трявна

Като бях малка си изрязвах снимки на пейзажи от вестници или списания, събирах си ги с надеждата някой ден да отида на това място и да направя горе-долу същата снимка. Така се случи с един календар с акварелни картини на български забележителности. Забавно е да имаш някакъв образ в съзнанието си и след години да го познаеш когато си вече там. Пейзажът от календара беше от Трявна.





Трявна е едно много красиво градче в Стара планина, радващо с чистотата си, спокойствието, автентичните възрожденски къщички с дървени капаци по прозорците и сипещи се цветя от первазите.


сградата на общината

Дюкянчетата зареждат с доза артистичност, било то чрез шедьоври на дърворезбарството, картини или чрез произведения на местните занаяти.




Зад всяка дървена порта се крие нещо интересно-къща-музей с оригиналната си мебелировка; гостилница, където да опиташ нещо вкусно, или пък кафене с ниски масички и трикраки столчета, със силно кафе на  пясък в менюто.




На централно място в старата част на града се намира затворен площад с часовникова кула и сводесто каменно мостче, строени в периода 1836г.-1845г. и превърнали се в символ на Трявна.




На същия площад е и Тревненското школо - едно от първите светски училища, строени по типа на манастирите- с просторен вътрешен двор.



Най-старата църква в Трявна е "Свети Архангел Михаил". Дърворезбарските елементи са съсредоточени в иконостаса и "Царският кръст", изработен от чимширово дърво, с резбовани 12 сюжета от Библията върху него.



Най-много ми допадна Даскаловата къща, която е и национален музей на резбарското изкуство. Строена е 1804-1808г. и се отличава с уникални тавани, дело на Димитър Орешанеца и Иван Бочуковеца, които се обзаложили кой ще резбова по-красиво слънце. Така и не разбрах кой е победил, но няма и значение, защото за всеки има място под слънцето :)






Няма коментари: