15.05.2012 г.

Един дефект, превърнат в ефект

Една от емблемите на Италия безспорно е наклонената кула в Пиза. Няма човек, който да не е чувал за нея, или който да не я свързва с някакъв крив архитектурен проект, независимо дали е нарочно такъв или просто по стечение на обстоятелствата. 

photo:internet

Имах късмета да я видя, макар и в не много привлекателни условия-беше почти тъмно, духаше пронизващ декемврийски ветрец, който по-късно довя и първите снежинки. 
Въпреки описаната картинка, образът, който се запечата завинаги в съзнанието ми е кулата, която симпатично надничаше иззад останалите сгради от Площада на Чудесата /Piazza del Duomo; Piazza dei Miracoli/, все едно е дете, което се подава срамежливо иззад полата на майка си.

photo:internet
Поради развитието на съвременната архитектура, сътворяваща какви ли не причудливи форми, наклона на кулата не предизвика у мен чак такова удивление. Уникалността й се усеща и вижда когато влезеш вътре. Каменните стълби, водещи към върха на камбанарията са излъскани до блясък и леко деформирани от милионите посетители. 

photo - Dmitry Shakin
Гравитацията почти те залепва на стената от наклонената страна, после с леко усилие се изкачваш още един етаж нагоре и отново те залепва когато стигнеш от същата страна. Един повтарящ се цикъл, който е още по-вълнуващ когато се намираш най-отгоре, на самата тераса. От там пък се разкрива чудесна гледка към града.

източник: tumblrpics
Днес не използвам нито една моя снимка по две причини : от студа явно съм треперила доста, което се е отразило на целия снимков материал, отделно абсолютно несъзнателно съм се опитала да изправя кулата и на нито една не се вижда, че е наклонена :)

автор: Folgazza

До тук с моите лични впечатления. Продължавам накратко със знайни и незнайни факти:

Кулата в Пиза всъщност е камбанария, а построяването й е продължило близо 2 века. Изграждането започнало през 1173г. и всичко било по план докато не се стигнало до изграждането на третия пръстен /етаж/. Песъчливата почва се оказала много нестабилна и започнала да поддава. Строежът бил спрян, но не поради това, а заради войната със съседна Флоренция. Когато тя приключила,  продължили градежа /1272г./, вдигнати били още четири етажа, като било взето решение, поради потъването, по-горните етажи да бъдат малко асиметрични - стената от северната страна да е малко по-висока от отсрещната. /Именно по тази причина стъпалата от северната страна са 296, а от южната са с две по-малко/. Строило се до следващата пауза - нова война, този път с Генуа /1284г./. Тогава кулата започнала лекичко да се накланя, но все пак била завършена успешно през 1370г. - осем етажа, близо 60м. височина и незначителните тогава 80см. отклонение.


Камбаните са седем на брой и се виждат по време на изкачването до терасата. Всяка от тях има свое собствено име: L'Assunta, Il Crocifisso, San Ranieri, La Terza, La Pasquereccia, Il Vespruccio и Dal Pozzo.


През 1990г. правителството на Италия затваря кулата за посещения от съображения за сигурност. До 2001г. са извършени редица ремонтни дейности, които да намалят отклонението, но резултатите са незначителни. Една от мерките е поставянето на 600 тона оловен баласт за противотежест и система от метални въжета, които да са като котва около камбанарията, но са намалени едва 45 см. Реално в момента последният етаж е с изместване от 3,9м. от вертикалната ос. 


Дали е архитектурна грешка или чудо на строителството, важното е, че дефектът е създал уникален ефект. Дано само съвременните "мислители" да успеят да спасят камбанарията от срутване, защото нито Площадът на чудесата, нито Европа би била същата без нея.

Няма коментари: