6.03.2012 г.

Cape Cod


Интересно как само на 2 часа път с кола от Бостън вече си в друго измерение.Озоваваш се в малки, спретнати и тихи градчета с ниски, красиви къщи за милиони, разполагащи с безупречно зелени морави пред вратата си и частни езерца в задния двор.
Освен зеленината и горите между именията, целият полуостров има и големи, незастроени плажни ивици, където единственият шум не идва от близкото капанче, а от крясъците на тюлените.
Cape Cod е заселен от фамилиите на първите преселници от Европа, които успешно са съхранили традициите, спокойствието и най-вече природата.


В гр.Chatham ни отведоха спомените от една отминала студентска бригада. Въпреки, че не ставаше въпрос за бригада, на която аз съм била и мястото не беше обвързано с никакви сантименталности, само след 3 дни престой се превърна в емоционално място и за мен. Напълно непознати хора, американци, отвориха дома си за нас, щастливи от нашето шумно гостуване. Направиха ни част от семейство си според принципа "приятелите на моите приятели са и мои приятели" :) 

Всички там са дружелюбни и открити, може би защото са свикнали с постоянния поток от туристи и "бригадири", в това число и много български студенти. 

Chatham е като излязъл от онези симпатични семейни американски филмчета, с красиви къщи, зеленина, сладки ретро-пощенски кутии, цветя и масички за кафе. 





В центъра на главно място се намира църквата, в която повечето жители работят като доброволци.



Магазините са малко, но заредени с всичко необходимо.



Ресторантчетата са уютни и спокойни. Пак старо познанство ни отведе в един рибен ресторант, в който хапнахме уникални вкусотии, обгрижвани от самата собственичка.

Chatham Bars Inn е страхотен хотелски комплекс, чийто персонал най-често е от сезонно пребиваващи студенти. Момичетата от нашата компания, бивши камериерки там, ни разходиха из красивите ниски постройки, градините, голф-игрищата... Уникално място за почивка, много различно от типа курорт, с който сме свикнали тук, с дискретен и ненатрапчив лукс, спокойствие, зеленина и най-ценното - на метри от Атлантическия океан.Стига да можеш да си го позволиш, разбира се.




Chatham разполага и с около шест плажа със ситен пясък, широка плажна ивица и чиста вода :)



Фаровете из целия полуостров са старинни и символични постройки, всеки със собствена история и значимост. В Chatham фарът е построен 1808г. от Томас Джеферсън. 



Provincetown e малко градче с население около 3000 души, но пълен с туристи в летния сезон.  Спокоен, цветен, ексцентричен. Главната улица преминава през целия град и е пълна с малки, бутикови, предимно сувенирни магазинчета.




Гордост на местното население е, че точно тук, на 11 ноември 1620г., пристигнал първият английски кораб със заселници- пилигрими, които основават и първата колония в гр. Плимут. От тази колония тръгва и традицията да се празнува така важният за американците Ден на благодарността.
Плажовете не са основната причина за наплива на туристи през лятото. Друга причина е и толерантността на града към различните сексуални ориентации. Гей двойките, хванати за ръка, или целуващи се по улиците, не впечатляват абсолютно никого.


От началото на 20ти век се утвърждава и като артистичен център. Дом на много художници, актьори, музиканти и писатели. Галериите са буквално една до друга в източната част на града, а изложби и частни партита има почти всяка вечер.
Основа атракция за туристите обаче е Whale watch – наблюдаване на китове в естествената им среда. Пътуванията с корабче навътре в океана са с продължителност около 4 часа и с малко повече късмет могат да се видят косатки и китове.


По отношение на природата целият полуостров представлява природен резерват- Cape Cod National Seashore. Обявен е за такъв през 1961г. от Джон  Кенеди и обхваща близо 44000 акра плажове, езера и гори. През есента външната част е сезонен маршрут на над 300 мигриращи вида птици. 

Както вече казах - друго измерение :)

Няма коментари: