28.02.2012 г.

L.A.

Сутрин. Час и половина в задръстване. Пълзим по петлентов път. Закъсняваме. Оглеждам се- хората живеят в колите си- кафе, закуска, грим и тоалет. Аз закусвам с чипс. Сладък и лют едновременно. Едната лента е празна. Искаме там, но да не показваме BG маневри. Продължаваме да пълзим. Вече много ми се ходи до тоалетната. 1000$ ако клекна край пътя. Всички сме кисели. Пътуваме цяла нощ. Празната лента ни примамва. Какво е това "car pool"? Какво пък, ще делим глобата на 6. "Хора, под знака има надпис! Лента за коли с повече от двама пътника!" Сбогом задръстване, ние сме шестима! Закъсняваме, но да не бързаме много. Изпуснем ли си отбивката ще стане заплетено...



Пак тичане, тълпи, автобуси, билети. Стъпила съм на звезда. На съседната плочка има още една. Алеята на славата. Добре дошли в Los Angeles!

Алея с дължина 2.1 км. и 2458 звезди. Искам снимка на звездата на Angelina Jolie. Няма време. После разбрах, че тя просто няма такава.




Чакаме пред Grauman's Chinese Theatre. Построен е 1927г. Място за холивудски кинопремиери. Към 11ч. ще дойде Чарли Шийн.

Снимка: Carol Highsmith

Пред него са разположени около 200 отпечатъка на стъпала и ръце. Има и автографи на звезди като Мерилин Монро и Мерил Стрийп.


Качваме се на нещо като маршрутка. Пак сме интернационална група. Спираме на хълм, от който се вижда прословутият надпис Hollywood. Вече не пускат никого там, откакто през 2007 две хлапета запалили гората. Половината букви изгорели, защото решили там да се крият, за да изпушат по една цигара.


Започваме обиколката си. Отиваме към Квартала на богатите. "Скромните" им къщички са накацали по склона една върху друга, а пътя прави такива завои, че можеш да си видиш гърба без огледало. 



Шофьорът бързо докладва коя къща на кого е. Запомних само няколко:

Cameron Diaz
 Lady Gaga
 Lindsey Lohan

 David Beckham


Всичко ми изглежда някак стерилно. Страхотни имения, без признаци на живот. Посещават се няколко пъти годишно... от градинарите. 






 
Като малка харесвах сериала "90210". Исках да си имам снимка до табелата "Beverly hills". Надписът сега е нов и някак вече не е толкова чаровен.



Странна екскурзия ми се видя като цяло. Всичко виждаш през стъклото. Все едно ако слезеш, ще те арестуват. Минаваме по известни улици - Rodeo drive, Mulholland. Поне от филмите съм ги чувала. Най-скъпите улици. Красиви, но празни. С безбожно скъпи бутици. И те празни.




Странните впечатления ми се оправиха следобяд. В Universal Studio. Вече знаете защо.
Нощувахме в Santa Monica. Сутринта Тихият океан ни посрещна мрачен, хладен и мъглив. Някъде в далечината е Малибу.


Плажът е огромен, но беше все още пуст. Само чайките и ние. 


Постовете на спасителите са точно като в "Baywatch".


Както и джиповете. Дали вътре не е Мич Бюканън?


Почти до кея е краят на Route 66. Началото му е някъде около Чикаго. Вече на места е позамрял, откакто не е изцяло действаща магистрала. Но все пак си е 3940-километров диагонален път-легенда.


Отново потегляме. Супер комфортният ни Додж ни чака на паркинга. Натоварваме се отново. Шестимата, багажа и чипсовете. Не ни се тръгва, LA е огромен, видяхме твърде малко.


Имаме още мъничко време, защо да не погледнем нещо за последно - The Getty Center в Brentwood. Изглежда интересно на брошурките. Така е и на живо.


От паркингът до Getty Centre се стига с влакче. Представлява музей на  изкуствата. Уникална архитектура, огромни градини и прекрасна гледка към града.


Сградата на музея съхранява изложби фотографии и картини, включително на Ван Гог.


Централната градина е дело на Робърт Ъруин. В нея водата играе важна роля- фонтани, канали, езерце с лабиринт от жив плет.



Растенията са над 500 отделни вида. Казват, че не можеш да видиш някое да се повтаря.



Тревата явно се преглежда много щателно, за да няма и едно изсъхнало стръкче.


Тъкмо ни хареса и естествено пак трябва да тръгваме. Всичко е по график. Трябва да предвидим и малко време ако се загубим на излизане. Както и стана. Нали ви казах....ако изпуснеш отбивката става заплетено :)













Няма коментари: