21.02.2012 г.

Специални ефекти


Има едно местенце в Los Angeles, което заслужава да му се отдели един цял ден. Място, където можеш да се увериш с очите си, че нищо от показваното по филмите не е такова, каквото изглежда. Иначе казано, добре дошли в магията на киното, наречена Universal Studio, Hollywood.Това е най-старото и най-известното филмово студио, което все още функционира. Разделено е на две отделни части - в едната част са декорите и снимачните площадки, до които посетителите имат достъп само с влакче, а другата е увеселителен парк с тематични атракции.


Най-интересната част определено е обиколката на студиото. Обхваща декори с обща площ 13 акра, някои от тях построени по идея на Стивън Спилбърг. 

Всеки вагон е снабден с монитор, на който през цялата обиколка се презентират части от филми, които онагледяват разказа на екскурзовода.Декорите определено са внушителни - цели градове, изградени с внимание и към най-малките детайли.


На снимачна площадка 27 и в момента се снимаше епизод от сериала "От местопрестъплението". 


Номер 55 е за феновете на "Бързи и яростни", с целия реквизит, паркиран отпред.Видяхме и препратки към филмите :
"Jurassic Park"

"Мумията" 

"Война на световете"

Уистерия Лейн /Wisteria lane/ - кварталът на "Отчаяни съпруги"

"King Kong"

Обиколката трае един час, в който виждаш, чуваш и усещаш експлозии, наводнения, земетресения, самолетни катастрофи. Всичко това случващо се след емблематичната за киното реплика "Action!".

Най-доволна останах от прожектирането на най-силния според мен 360 3D проект "Кинг Конг", в който влакчето се тресе след всеки /виртуален/удар , нанесен върху него, а ние бяхме "наплюти" от динозаври, полазени от паяци и изтърпяхме какви ли не още усещания, постигнати с 3D очила и тънки струйки вода.


Страхотни са демонстрациите на специални ефекти. Няма как подробно да обясня какво "преживяхме", но ще се възползвам от клипчетата, качени в Youtube.

Атракционният парк е разделен на две части, свързани с ескалатор, наречен Starway. И двете части включват влакчета на ужасите, киносалони за 3D и 4D филми, сцени за специални ефекти с участието на хора от публиката и много други забавни кътчета.
Интересно е представянето на Water World - как за около 30 мин. се разиграва цял мини филм на живо, с участието на скутери, експлозии и дори малък самолет.
Доста неща не смогнахме да видим за един следобяд, тръгнахме си с мокри дрехи, но смело мога да кажа, че се смях и забавлявах, както не съм правила от дете :)

Няма коментари: