20.03.2012 г.

До Чикаго и назад

Странно нещо се оказва това да вървиш срещу времето - вместо да препуска, напротив, да се връща бавничко назад. За теб денят вече да привършва, а в действителност да е обяд. Оцелели след дългия презокеански полет, шест полузаспали физиономии с шест огромни куфара се озоваха в облачния  Чикаго, върнати цели 10 часа назад във времето. 
Първите ми впечатления са от таксиметров шофьор, двойник на Джеки Чан, който няма никаква идея накъде да ни откара, както и опитът да отворим входната врата с химикалка, без да ни приберат в ареста :) Успяхме благодарение на това, че подозрително гледащите съседи се оказаха българи.
Според стройният ни график, изчислен до минутка за двете седмици в Америка, времето за разглеждане на Чикаго беше в рамките на 12 часа. Един пълен ден, в който видяхме с очите си какво означава времето да се променя на всеки 30 минути, сменяйки пейзажа като слайдшоу. Не ви се вярва? Ще видите по снимките :)


Сутринта беше мрачна, с драматично схлупено небе, което всеки момент щеше да се изсипе върху нас. Обиколката ни започна от Grant Park, разкрасяваща и освежаваща глътка зеленина около бизнес сградите,  гледащи към езерото Мичиган и по-специално-озовахме се първо пред Buckingham fountain. Ако ви е познат отнякъде - с него започва сериалът "Женени с деца".



Намира се в центъра на парка и символизира езерото Мичиган, а водните кончета в четирите края са щатите Илинойс, Уисконсин, Мичиган и Индиана, които реално обграждат езерото.



В северозападната част на парка се намира Millenium park- дълга алея с артистични архитектурни хрумвания. Едно от тях е Cloud Gate или както хората го наричат "бобчето" или "бъбрека".




Дизайнер е Аниш Капур и представлява 13 метрова стоманена скулптура, открита през 2004г., отразяваща и пречупваща образите на сградите в съседство. 



Фонтанът Crown е построен в чест на семейство Краун, фамилия с големи заслуги за историята на града. Той е интерактивно произведение на изкуството, представляващ две тухлени стени с басейн от черен гранит между тях. Интересното е, че на тези стени се появяват анимирани лицата на членовете на семейството.



Целият парк е прекрасно място за разходка или почивка, но се оказа толкова огромен, че определено нямаше как да отделим нужното време за разглеждането му. 



Тръгнахме по Michigan Avenue в търсене на една легендарна кинозвезда :)




"Мерилин завинаги" е близо осем-метрова статуя на Мерилин Монро в емблематичната й бяла рокля, развята във филма  "The seven year itch". 
Автор е Сюард Джонсън, който е пресъздал всичко с най-големи подробности - от червеният безупречен педикюр до дантеленото бельо.



Michigan Avenue Bridge е една от емблемите на града от създаването си през 1928г. Той все още поема големия трафик на коли по един от най- големите булеварди и отделно поне два пъти в годината се вдига, за да преминат и по-големи плавателни средства под него.



Кулите от четирите страни на моста пресъздават чрез склуптурите си историята на Чикаго- откривателите, пионерите, защитата, създаването /отново след големия пожар/.


От него започва и т.нар. Magnificent mile - частта от Michigan Avenue с най-много ресторанти, бутици, заведения, хотели, бизнес сгради /напр. Chicago tribune/, както и театри, културни центрове и музеи.
The Loop е бизнес центъра на downtown и е един от 77те Community areaна Чикаго.


Тук интересното е, че влакчетата от шестте линии са външни и минават над улиците. Тези линии са експресни и са втори по дължина след метрото на Ню Йорк. Най-старите им спирки датират от 1892г. и поемат по 725,355 пътника ежедневно.



The Loop е известен с кулите и небостъргачите си. В него се намира и втората по височина сграда за северна Америка- Willis tower /преди известна като Sears Towers/- 108 етажа, 527 метра. Пострена е 1962 г. и е била най-високата конструкция в света, но след бума на строителството в Дубай, сега отстъпва с бронзов медал.


Ако човек желае да се почувства в облаците, при това буквално, то Skydeck на Willis tower осигурява точното чувство. На 103 етаж на сградата се предоставя чудесна 360-градусова гледка над Чикаго.   





По-голямата атракция са издадените навън стъклени балкони :)


След адреналина от височините се прехвърлихме към спокойния Museum Campus - парк на брега на ез. Мичиган. Всички музеи в кампуса са посветени на естествените науки:


Облаците изчезнаха и вече беше приятно за разходка. Определено тази част на Чикаго е прекрасна. Зеленина, чайки, лодки, езерото, места за пикник и почивка - всичко това на ръка разстояние от даунтаун.


Приятен вариант за разглеждане на Чикаго, стига времето да го позволява, е с лодка. Предлагат се екскурзии за архитектурните забележителности и определено е един по-различен поглед върху града. Хванахме последната обиколка и гледката на сградите по залез определено си заслужава. С малката подробност, която трябва да се има винаги в предвид, че вечер става много студено и се появява вятър и от реката, и от езерото. 


 

Още една възможност да видиш Чикаго от високо е от John Hancock Centre. На 95тия етаж, се намира приятен ресторант с удивителна гледка. 
Там завърши и нашата 12 часова обиколка на града, с нещо сгряващо и пръстите, и душата. 
А последната ми снимка е от ...  дамската тоалетна. 


Nice, a? 






* Благодаря от сърце на Тити и Илиянка за гостоприемството и търпението :) *

Няма коментари: