24.07.2012 г.

Беглик таш

На около 6км. от гр. Приморско, настрани от пътя и навътре в гората, се намира тракийското светилище Беглик Таш. Открито е през 2003г. и се разполага на около 6 дка площ.


Преди да го посетя прочетох в интернет доста хвалебствия за това място- необикновено, дори магично, с функция на храм, олтар, с неповторима енергия...


Възможно е, да, само че аз останах разочарована. Местността в действителност е хубава... обаче... оставаш объркан от тоталната дезинформираност. Аз лично не видях нито една табела, нито едно изречение, което да ми подскаже какви са тези камъни, кой ги е поставил там и евентуално каква роля имат в целия комплекс. Наоколо нямаше жива душа, камо ли и следа от екскурзоводски услуги. Обиколихме набързо, разгледахме канарите, които поне учудват с формата, размера си и начина им на поставяне и си тръгнахме без ясната представа нито къде се е намирал слънчевият часовник, тронът, нито пък жилищните постройки, предназначени за жреците.








Наскоро отново потърсих информация в нета и попаднах на цели романи от сорта: " Лабиринтът има два изхода – ляв, кореспондиращ с мистиката и жреческата професия, и десен, който се асоциира с прагматичната дейност в живота. За да достигнат до изходите, младежите трябвало да преминат през различни изпитания като минаването през тесен скален процеп. Процепът е с височина 6 м и широчина около 50 см. Смятало се е, че само праведните и душевно чисти хора могат да минат през него." ?!
Реших, че е излишно да чета съчинения по картинки. За какво е служел Беглик таш май си знаят само траките. На нас ни остава поне да се полюбуваме на гледката.








Няма коментари: