17.07.2012 г.

Не е нужно да си луд, за да работиш тук , но понякога помага

Сред зеленината на Родопите, близо до Чепеларе, се издига белият купол на обсерваторията в Рожен. Официално е открита през 1981г. и е най-голямата еднократна инвестиция на България – 12 млн. лв. Освен това е и най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите.
Ако желаете повече информация за НАО Рожен, Ви препоръчвам официалния сайт, който разполага с доста подробна информация за историята, дейността и текущите проекти.




Желаещите да влязат в самата обсерватория, могат да се възползват от тази възможност на всеки кръгъл час, като групите могат да варират от 6 до  25 човека. Фоайето е доста приятно и представя снимки и подробна информация от наблюденията, направени от там.



Посрещна ни едно усмихнато момче на име Сунай, което поведе скромната ни групичка към последния етаж, където се намира двуметровия РКК-телескоп.


Цялата лекция, която Сунай ни изнесе, беше изключително любопитна, застанахме под телескопа и огромния отварящ се купол и за момент сякаш станахме част от целия сложен процес на наблюдение на планети, астероиди и галактики. Беше ми приятно да слушам човек, който с лекота говори по въпроси от тази така сложна, според мен,  материя и да си личи, че му доставя удоволствие.



Направихме една обиколка и отвън, за да видим красивата гледка, която се открива от площадката на последния етаж.  







Разделихме се след около час обиколка и сладки приказки, доволни, че сме успели да видим всичко преди да се сбъднат слуховете за закриване на обсерваторията. Пари, както винаги в България, за науката не стигат.  Нито за поддръжка, нито за стимулиране на персонала. Едва ли са много хората като Сунай, които с усмивка споделят, че заплатата му е по-ниска от тази на чистачката /репортаж на Нова ТВ- линк/. Хубаво е, че напук на всичко и такива като него има. Наскоро прочетох, че е сбъднал своята мечта и е открил астероид, мога само да му пожелая още много успехи! Но извън България...



Ако някой иска да работи в НАО Рожен, ето все още актуалната обява за работа:


***

"Националната астрономическа обсерватория (НАО) – Рожен търси да назначи млад специалист на работа. Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:



- да имат висше образование по физика или друга природонаучна дисциплина,



- да имат компютърна грамотност, включваща: познаване на различни операционни системи (Windows и Unix-базирани) и познания в програмирането (Фортран, C/C++, Java, PHP, Perl и други),


- да умеят да обработват и анализират изображения и да познават съвременните пакети за обработка на изображения (IRAF, MIDAS, IDL, вкл. астробиблиотеките на IDL и други),

- да имат опит в създаването и поддържането на интернет страници,

- да владеят минимум 2 чужди езика, един от които английски, на ниво писане на научни статии, кореспонденция с рецензенти и партньори в чужбина.

- да имат шофьорска книжка.

От успешния кандидат ще се очаква:

- да работи и живее в Националната астрономическа обсерватория, на височина 1750 метра и отдалеченост от най-близкото населено място 10 км, 

- да усвои работата с телескопите в Обсерваторията и апаратурата към тях: камерите, спектрографите, тесноивични и широкоивични филтри, инструменти и средства за получаване на поляризационни и интерферометрични кадри и други,

- да участва във всички дейности по ежедневната поддръжка на инфраструктурата на Обсерваторията,

- при необходимост да подпомага работата на инженерите по поддръжката и развитието на телескопите и апаратурата към тях,

- да участва в плановите нощни наблюдения на астрономически обекти и явления,
- да контактува активно с медиите и обществеността, денем и нощем – да запознава гостите на НАО с характера на изследванията, които се извършват в Обсерваторията и с инфраструктурата, като изнася лекции на български и на чужди езици.
Изредените до тук дейности заемат 50% от времето на кандидата. През останалите 50% той трябва да се занимава с научна дейност по актуална астрономическа тема и да публикува резултатите от тази дейност в рецензируеми международни издания, най-малко по една статия на година. Дейностите в НАО-Рожен се извършват 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.
Брутната месечна заплата на успешния кандидат ще бъде 364 (триста шестдесет и четири) лева = 186 € (сто осемдесет и шест евро).


Коментар в отговор на големия интерес към горната обява и отговор на някои от въпросите относно нейното съдържание, зададени през изминалите седмици:

”НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СТЕ ЛУД, ЗА ДА РАБОТИТЕ ТУК, НО ВСЕ ПАК ПОМАГА”

Кърт Вонегът, 1968, Добре дошли в маймунарника."



***


Няма коментари: